Contrabanda vs Traficul de persoane

Trafic de fiinte umane înseamna comert cu oameni si folosirea acestora în scopuri profitabile de catre delincventi. Acest lucru poate însemna a forta sau pacali oameni sa se prostitueze,sa cerseasca sau sa munceasca. În fiecare an, în Europa sunt traficate 500.000 de persoane, marea majoritate din femei si fete obligate sa se prostitueze. În Europa, cele mai afectate sunt fetele si tinerele carora traficantii le promit locuri de munca bine platit sau burse de studiu, iar apoi le forteaza sa se prostiueze. Traficantii câstiga bani întimp ce aceste fete si femei sunt violate, agresate fizic si psihic. Traficul de fiinte umane s-a raspândit într-atât în prezent, încât este cea de-a treia activitate infractionala aducatoare de profit din lume dupa traficul de droguri si cel de arme. Victimele nu doresc sa fie traficate – sunt pacalite – ademenite cu promisiuni false – sau sunt fortate. Traficantii îsi priveaza victimele de drepturile lor fundamentale: libertatea de miscare, de a alege, de a detine controlul asupra propriului corp si a mintii, precum si asupra viitorului Nu confunda traficul si contrabanda. Un contrabandist va facilita unei persoane intrarea ilegala într-o tara contra unei sume de bani, dar, la sosirea la destinatie, persoana respectiva este libera; victima traficului, în schimb, este înrobita. Intrucât notiunea de trafic de persoane(sau fiinte umane), echivalenta cu cea de trafic cu carne vie, este insuficient definita, desi des uzitata în limbajul curent si mass-media, vom încerca sa alcatuim o definitie si sa stabilim elementele esentiale ale acestei forme de criminalitate.

Ca urmare, definim traficul de persoane ca fiind acea forma a crimei organizate ce priveste recrutarea, transportul sau preluarea unor persoane prin mijloace violente, înselaciune ori abuz de putere, profitând de starea acestora de a nu-si putea exprima liber consimtamântul, sau acordându-li-se sume de bani ori alte avantaje materiale, cu scopul de a le exploata pentru obtinerea  unor beneficii.

Definirea acestei forme criminale în mod unitar asigura succesul tarilor dintr-o anumita regiune, sau chiar tari de pe continente diferite, sa încheie mai usor anumite acorduri, proiecte si programe de cooperare internationala, în  scopul stoparii acestui fenomen.

Prezentam mai jos elementele esentiale ale traficului de carne vie:

a. Subiectul activ este traficantul de carne vie. În cazul nostru, vorbind de crima organizata, este vorba despre organizatia criminala compusa din numerosi 67 membri care sunt dispusi atât în tara de origine a persoanelor exploatate, în tarile de tranzit, dar mai ales în tarile de destinatie;

b. Traficul de persoane are un caracter cu preponderenta transnational;

c. Activitatile de trafic pot fi încadrate în una dintre urmatoarele actiuni: recrutarea, transportul, preluarea de persoane si exploatarea propriu-zisa;

Recrutarea o fac membrii retelei din tara de origine a victimei, de multe ori aflându-se într-o relatie anterioara cu aceasta. Aceasta activitate este foarte importanta pentru reteaua de traficanti, abilitatea celor care se ocupa de operatiunea de recrutare putând asigura finalizarea cu succes a întregii activitati criminale. Pentru recrutarea unor persoane, traficantii utilizeaza mijloace violente: rapirea, amenintarea cu un rau pentru cel vizat sau familia sa s.a. sau mijloace pasnice: convingerea prin înselaciune, obtinerea acordului profitând de pozitia fata de victima (prietenie, rudenie), exploatarea situatiei victimei (boala psihica, minoritate), ori prin acordarea unor sume de bani sau alte foloase victimei ori unor alte persoane legate sentimental de aceasta.

În multe din cazuri li se ascund victimelor adevarata destinatie si activitatea pe care vor trebui sa o desfasoare pe viitor, promitându-li-se salarii consistente pentru activitati nevinovate, gen baby sitter, dansatoare s.a. Victimele, dupa ce li s-au luat pasapoartele de catre traficanti, sunt transportate, de regula, cu microbuze sau autocare sub acoperirea de turisti, spre tarile de destinatie unde sunt preluate de exploatatorii propriu-zisi, în schimbul unor sume de bani.

d. Scopul este comun cu cel al activitatii de crima organizata în general si anume, obtinerea de profituri uriase.

În multe cazuri persoanele traficate sunt “vândute” succesiv între traficanti, sau devin obiect de schimb, în functie de capriciile si interesele acestora. Desi initial victimelor li se garanteaza obtinerea unor venituri tentante, ele primesc doar sume infime, care sa le asigure supravietuirea sau nu li se da nimic.

 Principalele forme ale traficului cu fiinte umane

a) Traficarea tinerelor femei pentru prostitutie

Saracia, somajul si instabilitatea sociala, în cazul unora, precum si câstigul usor ori “mirajul occidentului”, în cazul altora, le determina pe tinerele femei sa accepte propunerile traficantilor de a practica prostitutia. Acestora li se asigura acte si bilete de calatorie de catre membrii retelelor criminale, care instituie asupra lor sentimentul de îndatorare, bazat pe subordonare economica si psihologica. Nu putine dintre femeile traficate sunt înselate de traficanti, asa cum am aratat mai sus.

Când femeile ajung în tarile de destinatie acestea sunt predate grupurilor de traficanti locali. Ele sunt apoi plasate pe strazi, baruri si bordeluri, pentru prostitutie, fiind folosita forta ori de câte ori patronii lor considera necesar. În  unele cazuri, împreuna cu aceste femei locuieste si o persoana care este responsabila cu colectarea banilor câstigati din prostitutie, în vederea achitarii datoriilor cu transportul si alte costuri, plus obtinerea profitului scontat. Fara bani, documente si supuse supravegherii stricte, greu ajung sa scape din starea de sclavie.

Pentru a fi apreciata corect amploarea fenomenului, dar mai ales pentru a se cunoaste ce profituri realizeaza retelele de proxeneti din exploatarea victimelor pe care le recruteaza, redam mai jos un caz aparut pe larg si în presa româneasca, în luna iunie 2004. În perioada 2001-2004, trei proxeneti din judetul Neamt au ademenit 17 fete, carora le-au promis ca le asigura locuri bine platite în Turcia. Odata ajunse la Istanbul, victimele au fost duse la hotel, batute si obligate sa se prostitueze. Unul dintre proxeneti încasa banii de la prostituate, iar o parte îi expedia unui alt membru al retelei, în România. Suma trimisa în tara în acest mod în perioada 2001-2004 se ridica la un milion de dolari. Alte sume de bani erau împartite membrilor retelei direct în Turcia fara a se cunoaste dimensiunea exacta a acestora, dar putând fi estimata la cel putin înca doua milioane de dolari. Printre victime s-a aflat si o eleva de 16 ani, racolata în 2000, careia i s-a promis ca va lucra în Grecia într-o pensiune si care a declarat ca numai ea ar fi dat din câstig proxenetului aproximativ 200.000 dolari.

b) Imigratia ilegala

 Migraţia este circulaţia generală a oamenilor care îşi părăsesc locul de trai pentru a căuta o viaţă mai bună sau care sunt forţaţi să se deplaseze. Migraţia în scopul angajării este mişcarea persoanelor care îşi caută un post de muncă mai bun. La începutul secolului XXI, Organizatia Internationala a Muncii a estimat că circa 175 milioane de oameni trăiau în afara graniţelor statului lor de origine, inclusiv refugiaţi. Dintre aceştia, 86 milioane de persoane sunt estimate ca economic active.

Conform Organizatiei pentru Coordonare si Dezvoltare Economica, numai în spatiul Uniunii Europene, patrund anual circa 500.000 de imigranti clandestini, iar potrivit autoritatilor britanice, 90% dintre acestia sunt ajutati de catre organizatiile criminale. De asemenea, conform autoritatilor americane, crima organizata realizeaza venituri importante de pe piata imigratiei ilegale, ce se cifreaza anual la aproximativ 2,5 miliarde de dolari, iar numarul prostituatelor din rândul imigrantilor ilegali este de 100.000. Cifrele spun totul despre amploarea fenomenului. Persoanele traficate platesc sume de bani importante pentru serviciul facut de membrii retelelor criminale sau accepta sa lucreze în conditii grele si pentru sume de bani infime, pâna îsi platesc datoriile. De multe ori si dupa aceea sunt santajati de catre traficanti cu denuntarea la autoritatea care se ocupa de imigrare, în scopul obtinerii unor sume de bani.

c) Practicarea turismului sexual

Excursiile ,,sexuale” au devenit o practica destul de frecventa pentru multi occidentali, dar si o afacere destul de profitabila pentru organizatorii unui astfel de turism. Zonele de interes pentru acest gen de placeri sunt tari în general sarace, precum Thailanda, Cambodgia sau Nepal, unde, la preturi ieftine, se gasesc persoane flamânde, dispuse sa faca orice daca li se ofera mici sume de bani cu care sa-si întretina familia.

d) Copiii în atentia traficantilor de fiinte umane

Cele mai crude forme ale traficului sunt legate de copii. Acestia sunt rapiti sau vânduti de parinti si devin sclavi sexuali în bordeluri, ca forta de 48 Sursa: Inspectoratul General al Politiei Române  munca în atelierele de industrie usoara, iar cei cu aptitudini de duri, sunt antrenati pentru a deveni membri ai retelelor criminale.

Statisticile arata ca 10% dintre cei 900.000 de copii care lucrau în industria producatoare din Nepal, erau rapiti. Uneori copiii rapiti sunt traficati în scopul prelevarii de organe pentru transplant.

O forma relativ noua de trafic cu fiinte umane o reprezinta adoptiile ilegale de copii din tarile din estul Europei, printre care si România.

Exista filiere bine organizate din care fac parte avocati, reprezentanti ai institutiilor de ocrotire si înalti functionari ai statelor, ce înlesnesc adoptiile ilegale de copii orfani sau din familii sarace, care pentru sume ridicole, accepta astfel de târguri veroase. De multe ori, copiii adoptati dispar fara urma în tarile de adoptie, alimentând bancile de organe pentru transplanturi. Alteori copiii sunt vânduti direct ca niste obiecte neînsufletite, încercându-se scoaterea lor din tara cu documente false sau clandestin, în unele cazuri soarta fiindu-le stabilita înainte de nastere, când în Italia au fost arestati membrii unei retele care se ocupau cu traficul de carne vie, unui agent sub acoperire fiindu-i oferit, contra unei sume de bani, un copil nascut de o tânara mama provenita din Europa de Est.

Presa relateaza numeroase cazuri despre filiere bine organizate care se ocupa de astfel de infractiuni, dezvaluirile fiind de-a dreptul socante. Astfel, este prezentata o ruta de trafic de copii provenind din tari precum Albania, Macedonia, Bulgaria, România, Kosovo, Serbia si Muntenegru, cu destinatia Londra. Copiii sunt fie folositi la diverse munci, fie fac obiectul traficului cu organe. Se apreciaza ca un copil nou-nascut sanatos costa 50.000 de euro, un stomac este cotat la 30.000 deeuro, o inima la 35.000 de euro, un ficat costa 30.000 de euro, iar pentru un rinichi se platesc 7.000 deeuro. Un alt aspect referitor la exploatarea copiilor de catre retelele criminale îl reprezinta pornografia infantila. Pedofilii folosesc din ce în ce mai mult caracteristicile sofisticate ale tehnologiei si sunt tot mai activi la nivel mondial.

Sunt utilizate într-o mai mare masura posibilitatile oferite de internet pentru a viziona imagini si filme erotice cu copii. Un studiu efectuat asupra unui web site, care vindea astfel de imagini, a stabilit faptul ca în cinci luni s-au înregistrat 150.000 de vânzari, reprezentând o cifra de afaceri pentru organizatie de 5,5 milioane de dolari. Site-ul creat în America de Nord era accesat din mai multe regiuni ale globului.

Masuri pentru combaterea fenomenului

Datorita amplorii traficului cu fiinte umane, atât tarile tinta cât si tarile furnizoare de persoane care fac obiectul acestei forme de crima organizata, sunt preocupate sa adopte masuri eficiente pentru limitarea fenomenului.

Având în vedere faptul ca adeseori traficul cu fiinte umane se desfasoara pe anumite regiuni, bine delimitate, s-au încheiat acorduri între state si la nivel regional, în care au prevazut modalitati concrete de actiune, în functie de specificitatea zonei geografice. Astfel de acorduri au fost probate în practica, cu bune rezultate.

 In România au fost incriminate ca infractiuni activitatile privind traficul de persoane, traficul de organe umane si exploatarea sexuala a persoanei. Totodata, au fost înfiintate centre pentru acordarea de asistenta si adapost victimelor traficului de persoane. În anul 2001, în România s-a înfiintat un grup de control national pe probleme de trafic cu persoane, care coordoneaza eforturile facute de diverse institutii pentru prevenirea si combaterea acestei infractiuni, coordonator national fiind desemnat seful Directiei Generale pentru Combaterea Crimei. Organitatile de combatere a traficului cu fiinte umane pot fi grupate în doua componente: interna si externa. Traficul de fiinte umane în toate formele sale, inclusiv si traficul de copii, prezinta infractiuni periculoase, care duc la încalcarea drepturilor, libertatilor, cinstei si demnitatii persoanei.

Contrabanda

În conformitate cu Protocolul de la Palermo împotriva traficului ilegal de migranţi pe calea terestră, a aerului şi pe mare, adiţional la Convenţia ONU împotriva criminalităţii transfrontaliere organizate – contrabanda  de migranţi „desemnează faptul de a asigura, în scopul obţinerii, direct sau indirect, a unui folos financiar ori a unui folos material, intrarea ilegală într-un stat parte a unei persoane care nu este cetăţean, nici rezident permanent al acestui stat” (art. 3 (a)). Contrabanda de oameni implică acordul voluntar pe care persoana traficată l-a consimţit. Contrabanda are loc atunci când migrantul, datorită restricţiilor legale şi a lipsei de cunoştinţe cu privire la căile legale de plecare, nu poate să se deplaseze liber peste hotarele ţării. Astfel, ei plătesc contrabandistului ca să-i treacă frontiera. În practică, este complicat de a diferenţia contrabanda de trafic, deoarece prima poate genera traficul.